Passzold vissza, tesó!

2021.01.15 09:20

November közepén egy nagyon érdekes kezdeményezés érkezett el iskolánkba, amit „Passzold vissza, tesó!” szlogennel hirdetnek.

Az iskolánk által már alsós korunk óta nagyon fontosnak tartjuk a környezetünk és az állatvilág védelmét és most ennek mi magunk is aktív részesei lehetünk az iskolánkban, a Jane Goodall Intézet kampányába bekapcsolódva.

Tanáraink elmondták, hogy a kampány lényege az, hogy a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonok közül minél többet gyűjtsünk össze, hiszen ezekben még érték van. Sajnos a legtöbb esetben ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző fiókokba és a lakás egyéb rejtett zugaiba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobják ezeket a kukába.

Viszont a mobiltelefon előállításához szükséges koltánércet Afrikában bányásszák, a veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén, felemésztve ezzel természetes környezetüket. A „Passzold vissza, tesó!” kampányba iskolánk is bejelentkezett, ami abban áll, hogy egy telefon-gyűjtőpont került kihelyezésre az épületen belül.

Tanáraink minket, nyolcadikosokat kértek meg ennek előkészítésére. Kis csoportban átbeszéltük, hogy miért is tartjuk ezt a kezdeményezést fontosnak, majd a gyűjtőpontként működő, szintén újrahasznosított anyagból készült dobozt elhelyeztük az iskola bejáratánál lévő portára, ahol mindenki észreveheti.

Ezután pedig „felavattuk” a gyűjtőpontot, vagyis bedobtunk egy-egy használt telefont a dobozba.

A következő napokban, hetekben igyekszünk minél jobban terjeszteni ennek lehetőségét az iskolában és otthon, hogy minél több gyermekhez és szülőhöz juthasson el ez a lehetőség és kapcsolódhasson be a régi telefonok gyűjtésébe.

Vincze Zsófia (8.a)