Iskolánkról

Ünnepélyes tanévnyitó

"Hétfőn délelőtt 10 órakor ünnepélyes tanévnyitó keretében adják át a Radnóti úti új, 16 tantermes iskolát a gimnázium és az 1. számú általános iskola tanulóinak. Előtte szombaton  délelőtt 9 órakor tanévelőkészítő tájékoztató lesz az 1. számú általános iskola azon növendékei és szüleik számára, akik az új tanévben -anyaiskolájuk átépítésének idején-itt tanultak. Az iskola igazgatósága és Molnár Lajosné igazgató szeretettel vár minden diákot és szülőt."

(Újságcikk 1983.)

 

Iskolánk Dunakeszi északkeleti oldalán, a régen "Sződi úti páskom"-nak nevezett városrész új, családi házakkal beépített, máig bővülő-épülő részén található.

Az 1983-ban elkészült épület kezdetben egyszerre adott helyet a gimnáziumnak és az 1. sz. Általános Iskolának. 1989. augusztus 1-jével leváltunk az "anyaiskoláról", és a város 5. általános iskolájaként kezdhettük önálló életünket. Ettől kezdve érezhettük magunkénak az iskolát, ekkor kezdtük kialakítani intézményünk, iskolánk arculatát, igyekezve olyan légkört teremteni, ahol diák és tanár egyaránt jól érzi magát.

Iskolánkat "Zöld Iskolaként" emlegetik, mert nagy hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre. Egész évben a "Zöld Jeles Napok" alkalmával kiállításokat, versenyeket rendezünk, amelyben a tanulók és a tanárok is aktívan részt vesznek. Szakkörökkel, tanítás utáni programokkal színesítjük a diákok életét. Jól felszerelt számítástechnikai szaktanterem biztosítja a tanulók képzését. Interneten tájékozódhatnak a világ dolgairól. 

Az oktató-nevelő munka mellett az iskola pedagógiai programja sokrétű lehetőséget kínál a megszerzett ismeretek elmélyítésére, bővítésére. Iskolai feladataink színvonalasabb ellátása, a nehéz helyzetben élő gyermekek támogatása érdekében 1991-ben alapítványt hoztunk létre, Zöld Iskola Alapítvány néven.

2005. május 12-én felvettük Fazekas Mihály nevét. Ugyanebben az évben - környezetvédelmi tevékenységünk eredményeképp - megkaptuk az "Ökoiskola" címet.